Alla inlägg den 2 juli 2011

Av annaskrubbe - 2 juli 2011 08:36

God Lördag morgon kära bloggvänner!                                          

 

Idag tänkte jag prata lite om språk och inte vilket språk som helst, utan ORDSPRÅK!

Jag tycker det är vansinnigt roligt med dialekter, talesätt och ordspråk inte minst när man vrider och vänder på dom, blandar ihop dom eller hittar på alldeles egna.






 

Har ni förresten tänkt på hur kul ett ord kan bli om man betonar de helt fel, någonting som min mamma är otroligt duktig på, utan att ens veta om det.

Vilket i sin tur gör saken ännu roligare!:) (förlåt mamma!)


Jag är deffenitivt ingen språkbegåvning, vilket i de här fallet måste ses som något positivt i och med att de kan bli exakt hur knäppt som helst!

 

Jag trodde att jag hade en jätte rolig bok med ordspråk från hela världen... men efter att nu letat en lång stund inser jag att den tydligen är utlånad...typiskt...hade nämligen tänkt att lista mina favorit ordspråk, många är från Afrika så därför har jag dom tyvärr inte helt i huvudet....synd....för er;(

Hade blivit en jätte rolig lista, verkligen!:)


Jag använder mej sällan av ordspråk i vardagen, vilket jag ska försöka ändra på, fast problem kan ju uppstå om den man pratar med inte förstår ordspråket eller tolkar de helt fel... Kan ju bli hur galet som helst!

De enda ordspråk jag egentligen kan slänga mej med ibland är nog " man ska inte kasta sten i glashus", fast jag säger nog mer; hon/han är expert på att kasta sten i glashus!


Förresten, tänk på alla våra invandrare...De måste ju vara jätte svårt för dom att förstå alla våra ordspråk, kan ju bli helt fel om man tolkar ett ordspråk mer rakt av...

"Man ska inte kasta sten i glashus" - Nä..och?? Smarta blondiner!


Jag har några personliga favoriter, har ingen aning om varför just dom, kanske ligger dom mej extra varmt om hjärtat eller så ligger dom bara väldigt bra i min mun?!


- Även en blind höna kan någon gång hitta ett korn..


- Man ska inte gå över ån efter vatten..


- Man ska inte skjuta björnen innan smöret är sålt..


- Man ska inte gråta över spilld mjölk...


- Gräset är alltid grönare på andra sidan..


Jag väljer att avsluta med min största favorit som enligt mej är helt underbar!

Undra just vad ett sådant "ordspråk" kommer ifrån.. Kanske någon som inte drar helt jämt med svärmor mån tro??


" Så här kul har jag inte haft sen vi draggade efter svärmor i fel sjö".

  









Ovido - Quiz & Flashcards