Direktlänk till inlägg 26 januari 2012

Mina funderingar kring katter och dess avel.

Av annaskrubbe - 26 januari 2012 10:14

Som ni säkert redan vet så är jag en djurälskande tjej!

Mitt hjärta slår lite extra för katten!


Jag har alltid haft katt, ja, i alla fall från det att jag var två år. 

Jag är fashinerad av kattens smidighet, egenhet, dess graciösa rörelser, skönhet, intergritet, tillgivenhet, dess stolthet och värdighet och inte minst klokhet!

Hade jag fått vara ett djur hade tveklöst varit en puma, ett bergslejon, om jag själv fått välja!


Det har alltid vilat en mystik kring katten och dess "okända liv". "En katt är det ingen som hunsar med eller sätter sej på"!


Spotta tre gånger när en svart katt springer över gatan, det finns knappt en skräckfilm utan en katt som jamar och smiter ut genom dörren.

Häxan har alltid en katt på kvasten när hon far till Blåkulla, dessutom har katten berikats med nio liv.

En katt har en förmåga att känna om en kvinna är gravid eller om någon drabbats av cancer långt innan den drabbade själv vet om det.

Ja, listan kan göras lång av sägner och myter kring den "mystiska" katten.


Kanske just därför har katten haft en otroligt låg status i samhället?

Jag skriver HAR för under dom sista 20-15 åren har kattens status ständigt stigit grad och dom sista åren är det helt ok att köpa sej en katt för "hund priser", dvs upp till en 15 tusen kronor för en registrerad raskatt.


Hade det stannat här hade ingen varit gladare än jag, men tyvärr är det ju inte så vi människor fungerar.

Dvs, finns det "smidiga" pengar att hämta så går det allt som oftast över styr så även i det här fallet.

Många uppfödare ser en hyffsad biinkomst i sikte och då ska det banne mej avlas satan!

Tyvärr är det dock inget som gynnar katten, tvärtom, raskatten har i många fall hamnat där många av våra kära hundraser befinner sej sen ett antal år tillbaka.

Det finns inte många friska hundraser kvar idag, tyvärr.

Hundar ska ledröntgas, ögonlysas, hjärtundersökas, det förekommer diabetes och epilipsi, ögon rinner och faller ur sina hålor, vissa raser måste snittas för dom kan inte längre föda fram sina valpar ect, ect...

Samma problem har idag även många raskatter. Om nu det fysiska skulle visa sej fungera är risken att det uppstår problem med psyket överhängande.

Katter som är superstressade, har magproblem, släpper pälsen, kissar inne, kilar sönder sej och äter antideppresiva läkemedel osv, osv ökar kraftigt.

Allt för att vi människor ser en chans att tjäna lite extra pengar.

Tycker utveckligen är otroligt skrämmande. Vart är den Svenska husdjurs hållningen på väg?

Tyvärr får Sverak och skk ta på sej en stor del av ansvaret då det är dessa som godkänner avelsdjuren och sätter rasstanden, visserligen ihop med internationella föreningar, men någonstans måste man ju reagera och sätta ner foten.

Jag har haft och har raskatter idag, men jag har nyligen fattat beslutet att aldrig mer skaffa mej en renrasig katt, tyvärr..

Jag har tyckt om tanken på att ha en katt som jag valt helt själv som ska passa in i mitt liv.

Vissa raser trivs som innekatter, vissa behöver få vara ute, långhårig eller korthårig, med päls eller utan, med eller utan svans, katter som gillar att bada, aktiva katter eller soffliggar katter, allt finns att välja på, men tyvärr har det kommit att bli på kattens välbefinnandes bekostnad, vilket för mej känns otroligt sorgligt!


                       Peterblad

Bengal

                                                  

                                                  

                Perser med nos!                          

 Perser utan nos tillsammans med en Sphynx.

 

 

Här är mina katter,dvs världens finaste!


      



Överst: Smilla,(selkirk rex) sjuk i stressrelaterad sjukdom.

Mitten: Nova,blandras.

Nedre: Agnes, blandras. 


Hur ser du som kattägare eller bara allmänt intresserad på detta? Är jag lika sönderstressad som min Smilla eller finns det en poäng i mitt inlägg?


 
 
filoZophie

filoZophie

26 januari 2012 23:20

Åh sickena gosingar <3
Själv har ju vår familj fattat beslutet att skaffa katt och vi har också valt att skaffa raskatt, en liten Devon Rex hämtas nästa helg :) Jag letade både länge och väl innan jag hittade en uppfödare som jag kände passade mig. Men nu är jag trygg i mitt val och jag tror att lilla Essie kommer trivas bra hos oss. Självklart vill jag avla på henne men bara om hon har ett bra psyke (vilket vi lär märka) och har en bra tavla (vilket hon har;)). Men att låta henne gå i avel så ofta det går för att tjäna pengar... nej, det är inte min stil. Varannat år, ett par tre kullar sedan får det vara bra. Essi är inte hos oss för att vi ska tjäna pengar på henne, Essi kommer till oss för att vi ska skämma bort henne ;)
Kramen

http://www.filozophie.bloggplatsen.se

annaskrubbe

27 januari 2012 00:05

Grattis till er nya familjemedlem! Jag vet ju om att ni letat och planerat länge för er lilla kisse vilket naturligtvis är jättebra och så borde alla blivande kattfamiljer göra!
Naturligtvis finns det många bra och seriösa uppfödare som avlar på friska och sunda linjer.
Jag har själv haft småskalig uppfödning och jag har gjort det enbart för att jag tycker det är så roligt och mysigt att få planera och följa dom små bäbisarna hela vägen fram till den dagen då dom är stora nog att hitta en egen familj att leva tillsammans med. Vem behöver förresten en Tv med ett gäng kattungar som hittar på bus hela dagarna?;))
Tyvärr och sorligt nog fick min lilla Smilla somna in ikväll, hon hade jätte fina linjer men tyvärr hjälpte de henne inte..

Lycka till med er lilla sessa och hoppas ni får många härliga år tillsammans!!
Hoppas det kommer bilder på bloggen;))

Allt gott till dej och la familja! Nu måste jag försöka sova litegrann;)

Kram kram

 
Vivi

Vivi

27 januari 2012 13:47

Ohhh intressant ämne, speciellt för mig med två sibirier! Generellt måste jag nog säga att de är lika mycket vanliga katter som blir sjuka som raskatter, ser ingen ökning på just raskatter. Däremot har du en bra poäng när det gäller stressande uppfödning. Många tar alldeles för mycket kullar tätt inpå och jag har otroligt svårt för dem som säljar sin gamla hona bara för att byta ut henne mot en nyare modell när hon inte kan ta fler kullar :(

I just min ras verkar sverak kämpat mycket för att bekämpa inavel, men förr hade man inte samma medvetenhet.
Förövrigt har jag haft lite svårt för hela uppfödningskarusellen, jag doppade tårna men träffade alldeles för många falska människor för att vilja engagera mig mer tyvärr, hade lite otur.

Sv: Själv har jag tyvärr slutat sola solarie så det blir svårt att få lite solenergi därifrån :) men man får pasa på att vara ute när solen väl skiner !!
Kramar!

http://www.missvivis.se

annaskrubbe

27 januari 2012 16:29

Som "gammal" schäfertjej kan jag se hur schäferns hälsa påverkats av dess popularitet. Det finns en handfull sjukdomar och problem som är relaterade till bara schäfern..
Befarar att det kommer öka en hel del hos vissa kattraser oxå.
Vad det gäller rasrelaterade problem skapar många försäkringsbolag parenteser kring dessa sjukdomar så jag vet att många djurägare tyvärr tar saken i egna händer för att slippa dyra vetrinärkostnader osv, som man inte får igen genom försäkringen.. har hört andra som oxå säger att det inte märks någon större skillnad mellan raskatter och icke raskatter, men jag tror det kommer att märkas på sikt, likt den problematik som finns kring just schäfern ect.
Sedan tror jag större, rubusta raser klarar sej bättre, typ din ras, skogskatter mm, än tex en liten "förädlad" birma, där jag vet många haft problem med tex, stress symton, strilande mm.
Som en vetrinär sa till mej när vi diskuterade just kattaveln, "du ska bara veta vad folk kommer in hit med som dom har som avelsdjur"!

Tack för din åsikt! Tur att det finns kvar några vettiga i branschen iaf!:)

Önskar dej en trevlig helg!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av annaskrubbe - 10 oktober 2013 11:34

Hej igen bloggen!   Upplever du att det går lite upp och ner med mitt bloggandet här? Jag upplever precis samma sak, men nu ska det som trilskats vara fixat och jag hoppas att vara helt tillbaka nu, äntligen!   Skönt för dej och skönt för m...

Av annaskrubbe - 24 september 2013 09:23

Hej hej bloggen!   Den här veckan är det no-filter-week! Direkt översatt: Inget filter veckan, dvs: den här veckan bör vi inte försköna vår vardag i sociala medier så som i bloggar, facebook, twitter, instagram mm. mm.   Folk har ju en förm...

Av annaskrubbe - 19 september 2013 10:55

Idag tänker jag dissa den grupp kvinnor som jag själv är en etablerad medlem av.   Skillnaden är att jag vågar påstå att jag är lite mer "laidback" än många andra, särskilt om vi jämnför med dom som blivit föräldrar dom senaste 5-10 åren.   A...

Av annaskrubbe - 16 september 2013 14:25

Hej och välkomna till denna veckas blogg!   Med bara drygt tre månader kvar till jul känner jag att det passar utmärkt med ett "litet" julklappstips!   Denna prudukt är en världsnyhet väl värd att kika närmare på!   Varför lägga onödig ti...

Av annaskrubbe - 11 september 2013 09:04

Hej hej bloggen och välkommen tillbaka till mej själv!   Har inte bloggat på ca tio månader men känner att saknaden varit stor då jag ser att mina läsare troget kikar in här då och då trots min långa frånvaro.   Stolt och tacksam!     Mit...

Ovido - Quiz & Flashcards